Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.1.2021 Jabłka jaja OMLET śniadanie

Omlet a la szarlotka

Lubicie omlety? 🙂 Bardziej wytrawne czy na słodko?
Ja zdecydowanie częściej wybieram wytrawne, jednak czekoladowy omlet i ten a la szarlotka to moi faworyci 🙂

Przepis na tortownicę o średnicy 18 cm:

👉 2 jaja
👉 3 łyżki płatków owsianych górskich
👉 3 g (łyżeczka) wiórków kokosowych
👉 2 łyżeczki ksylitolu / erytrolu
👉 50 ml mleka roślinnego
👉 Łyżeczka proszku do pieczenia
👉 1 jabłko
👉 1 łyżeczka cynamonu
👉 Masło klarowne do natłuszczenia tortownicy
👉 Szczypta soli.

Przygotowanie🍽️:

Płatki z wiórkami zmiksuj za pomocą blendera na mąkę. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj sól i ubij na sztywną pianę. Następnie do białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Uzyskaną masę dodaj do miski ze zmielonymi płatkami, całość dokładnie wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, w tym 1 łyżeczkę ksylitolu. Uzyskaną masę wylej na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C bez termoobiegu. Piecz ok. 20 minut.
Jabłko obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki lub pokrój w kosteczkę. Wrzuć do rondelka, dodaj łyżeczkę ksylitolu i duś ok. 8-10 minut. Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj. Omlet posmaruj jabłkowym🍎 farszem.
Gotowe 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ