Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

19.12.2020 łosoś OMLET omlet dyniowy śniadanie

Omlet dyniowy z serkiem i wędzonym łososiem

Uwielbiam te sobotnie i niedzielne śniadania. Ze względu na to, że mam wtedy więcej czasu, mam również więcej chęci i pomysłów, żeby upichcić coś pysznego.
Tak też było tym razem – omlet dyniowy z wędzonym łososiem i serkiem Philadelphia… aż ślinka cieknie.
Spróbujcie sami!

Przepis na 1 porcję 🍽️:

OMLET:
👉 2 jaja
👉 1/2 szklanki puree z dyni
👉 szczypta soli himalajskiej
👉 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
👉 masło klarowane do natłuszczenia patelni
DODATKI:
👉 1-2 plastry wędzonego łososia
👉 4-5 łyżeczek serka Philadelphia
👉 garść roszponki/ rukoli
👉 szczypiorek

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli himalajskiej i ubij na sztywną pianę.
Żółtka połącz z dyniowym puree i zmiksuj za pomocą blendera. Dodaj do piany i delikatnie wymieszaj. Patelnię natłuść niewielką ilością masła klarowanego. Na rozgrzaną patelnię wylej masę jajeczną. Smaż z każdej strony po 1- 2 minuty. Gotowy omlet przełóż na talerz, dodaj serek, kawałki wędzonego łososia i roszponkę. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego 😊

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ