Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

15.7.2020 deser desery kruszonka owoce leśne owoce zapiekane pod kruszonką

Owoce zapiekane pod kruszonką

Jakie to pyszne! Owoce takie jak borówki, maliny i jeżyny są bogactwem antyoksydantów, dlatego powinniśmy z nich korzystać w sezonie. Proponuję Wam prosty przepis na wspaniały deser ze wspomnianymi owocami w roli głównej 🙂

Składniki na 2 kokilki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 4 garście owoców: malin, jeżyn, jagód, borówek lub truskawek.

Przygotowanie:

Owoce umyć i osuszyć, przełożyć do kokilek. Płatki owsiane zmielić za pomocą malaksera na mąkę (u mnie za pomocą Thermomixa 1,5 minuty obroty 10). Otrzymaną mąkę wymieszać z masłem i ksylitolem (można zamiast ksylitolu zastosować łyżeczkę miodu). Całość dokładnie zagnieść na kruszonkę. Otrzymaną kruszonkę wyłożyć na owoce. Kokilki włożyć do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni C (bez termoobiegu). Piec ok. 15 – 20 minut.

Gotowe 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ