Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

13.6.2020 ciasto ciasto owsiane deser owies truckawki

Owsiane ciasto z truskawkami

Do tego ciasta miałam trzy podejścia, dwa skończyły się fiaskiem, ale jak to się mówi: „do trzech razy sztuka”.

W ostatnim czasie uparłam się na mąkę owsianą. Powodem mojej fascynacji tą mąką jest jej łatwa dostępność – ja korzystam ze zwykłych płatków owsianych górskich, które mielę za pomocą Thermomixa na mąkę, bardzo korzystna cena – w przypadku płatków owsianych koszt rzędu 2 – 3 złotych za 500 g oraz szeroki zakres zastosowania w kuchni. Z mąki owsianej świetnie wychodzą naleśniki, pancake, ciasta, ciasteczka, spód do pizzy, foccacia itp. Ponadto, w przeciwieństwie do mąki gryczanej, mąka owsiana ma delikatny smak, który jest do zaakceptowania przez moich domowników.

Wracając do ciasta, wyszło dość zbite, w związku z tym jeden kawałek w zupełności zaspokoi Nasz apetyt.

Zawsze zamiast owsianej mąki można zastosować orkiszową (pszenna) lub kasztanową czy gryczaną (bezglutenowe).

Składniki (na blaszkę o średnicy 22 cm):

  • 150 g masła klarowanego
  • 0,5 szklanki ksylitolu,
  • 4 jajka
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 250 g mąki owsianej
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego (ok 150 g),
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane),
  • 500 g świeżych truskawek.

Przygotowanie:

Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na połówki lub ćwiartki, rabarbar obrać pokroić w plasterki. Owoce zasypać szczyptą ksylitolu, wymieszać odstawić na 15 minut.

Wszystkie składniki należy wystawić z lodówki na 1 – 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.

Masło klarowane wymieszać za pomocą malaksera ze szczyptą soli oraz ksylitolu, nadal mieszając dodawać pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko. Do masy dodawać na przemian mąkę i jogurt  – miksować na małych obrotach do połączenia składników.

Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć masę, wyrównać, na górę ułożyć owoce, piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni (bez termoobiegu) ok. 45-55 minut.

Gotowe ciasto można posypać ksylitolem zmiksowanym na puder.

Smacznego!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ