7.7.2020 breakfast owsianka Płatki owsiane śniadanie Truskawki warstwowiec
Owsiany warstwowiec
Banalnie prosty w przygotowaniu, a taki pożywny 🙂 Świetna opcja na śniadanie na wynos lub II śniadanie w pracy. Można go modyfikować na wiele sposobów. Zaspokoi głód na kilka godzin, chęć na słodkie.
Spróbujcie sami 🙂
Wartość odżywcza (1 porcja):
Energia 436 kcal; białko 18 g; tłuszcz 24,5 g; węglowodany 44,9 g; błonnik 7,7 g
Składniki na 1 porcję:
- 3 łyżki płatków owsianych górskich,
- 1/2 szklanki truskawek,
- ksylitol/ miód opcjonalnie
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 łyżeczka pasty tahini,
- jogurt (u mnie wegański kokosowy, można użyć klasycznego naturalnego) – 1/2 kubeczka (75 g),
- opcjonalnie kilka płatków kukurydzianych lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców czy migdałów).
Przygotowanie:
Płatki zalać niewielką ilością ciepłej wody, pozostawić na 15 minut (można zostawić na całą noc). Truskawki zmiksować z niewielką ilością ksylitolu/ miodu. W kubeczku układać warstwy wg następującej kolejności: namoczone płatki owsiane, masło orzechowe, jogurt, mus truskawkowy, płatki owsiane, pasta tahini, kawałki truskawek/ orzechy/ płatki kukurydziane.
Smacznego!
Brak komentarzy