Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

7.7.2020 breakfast owsianka Płatki owsiane śniadanie Truskawki warstwowiec

Owsiany warstwowiec

Banalnie prosty w przygotowaniu, a taki pożywny 🙂 Świetna opcja na śniadanie na wynos lub II śniadanie w pracy.  Można go modyfikować na wiele sposobów. Zaspokoi głód na kilka godzin, chęć na słodkie.

Spróbujcie sami 🙂

Wartość odżywcza (1 porcja):

Energia  436 kcal; białko  18 g; tłuszcz  24,5 g; węglowodany  44,9 g; błonnik  7,7 g

Składniki na 1 porcję:

  • 3 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 1/2 szklanki truskawek,
  • ksylitol/ miód opcjonalnie
  • 1 łyżka masła orzechowego,
  • 1 łyżeczka pasty tahini,
  • jogurt (u mnie wegański kokosowy, można użyć klasycznego naturalnego) – 1/2 kubeczka (75 g),
  • opcjonalnie kilka płatków kukurydzianych lub orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców czy migdałów).

Przygotowanie:

Płatki zalać niewielką ilością ciepłej wody, pozostawić na 15 minut (można zostawić na całą noc).  Truskawki zmiksować z niewielką ilością ksylitolu/ miodu. W kubeczku układać warstwy wg następującej kolejności: namoczone płatki owsiane, masło orzechowe, jogurt, mus truskawkowy, płatki owsiane, pasta tahini, kawałki truskawek/ orzechy/ płatki kukurydziane.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ