Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

7.3.2022

Pieczone chruściki

Na dobry początek tygodnia mam dla Was przepis na pyszne pieczone faworki z mojego e-booka „Zdrowe słodkości”😁👇

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 100 g mąki orkiszowej białej,
  • 60 g mąki owsianej,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego,
  • 2 żółtka,
  • 4 krople ekstraktu Funky Flavors (opcjonalnie),
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu.

Przygotowanie:

Do miski przesiej obie mąki. Dodaj żółtka, masło, jogurt i szczyptę soli. Zagnieć jednolite ciasto i uformuj z niego kulę. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyciągnij ciasto i ubijaj wałkiem przez 2 – 3 minuty (w celu napowietrzenia ciasta). Następnie ciasto rozwałkuj na cienki placek. Potnij ciasto na paski, zrób nacięcie na środku każdego paska i przełóż końcówkę przez otwór, aby uzyskać kształt faworka. Faworki ułóż na papierze natłuszczonym niewielką ilością masła klarowanego. Piecz przez 10 – 15 minut w 170 stopniach C (góra – dół).  Ostudź i posyp zmielonym ksylitolem lub erytrytolem.

Smacznego! 😉

 

Więcej pyszny przepisów znajdziesz w e-booku „Zdrowe słodkości” (klik)

E-book Zdrowe słodkości

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ