16.9.2020 churros churrosy ciastka deser domowa nutella domowe ciasto domowe wypieki domowy krem czekoladowy nutella podwieczorek
Pieczone churros z domową nutellą
Churrosy z nutellą to coś wspaniałego! Zdaję sobie sprawę, że klasyczne churros nie są zdrowe – ciasto smażone na głębokim tłuszczu i do tego nutella 😮 Niestety, zakochałam się w churros w momencie, kiedy je pierwszy raz spróbowałam. Wiedząc, że nie jest to wartościowy (patrząc pod kątem wartości odżywczych) produkt, postanowiłam zrobić trochę zdrowszą wersję churros z domowym kremem czekoladowym.
Pieczone churrosy z domową nutellą z orzechów laskowych przeszły moje najśmielsze oczekiwania, ponieważ są po prostu przepyszne! Mąż był zachwycony! Poza tym, mąka owsiana, pieczenie zamiast smażenia i orzechy laskowe z daktylami zamiast oleju palmowego w domowej nutelli zdecydowanie przemawia za wyborem domowej wersji.
Przepis wcale nie jest skomplikowany, dlatego zachęcam, żebyś zrobił/a to sam w domu. Na pewno nie będziesz żałować!
Składniki na 6 porcji:
CIASTO:
- 150 g mąki owsianej (mogą być drobno zmielone płatki owsiane),
- 50 g mąki pszennej, tortowej,
- 3 – 4 łyżki ksylitolu (można użyć innego słodzidła),
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 50 g masła klarowanego,
- 250 g wody,
- szczypta soli himalajskiej,
- 3 jaja.
DOMOWA NUTELLA:
- 100 g orzechów laskowych, obranych ze skórki,
- 6 namoczonych wcześniej daktyli,
- 2 łyżki prawdziwego kakao,
- 1 – 2 łyżeczki ksylitolu,
- 1/4 szklanki mleka owsianego (można użyć innego roślinnego lub krowiego).
Sposób przygotowania:
CIASTO:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C, góra – dół, bez termoobiegu.
Ksylitol zmiksować z cynamonem na puder, odstawić. Do rondelka wlać wodę i masło klarowane, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać mąkę owsianą i pszenną, szczyptę soli i cały czas mieszać. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać jajka i przygotowany wcześniej puder z ksylitolu i cynamonu. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać ok. 10 cm churrosy na papier do pieczenia, zachować ok. 1 – 1,5 cm odstępy. Wstawić d piekarnika na ok. 15 – 20 minut, do zarumienienia.
DOMOWA NUTELLA:
Orzechy laskowe podprażyć przez 3 – 5 minut na suchej patelni, tak, żeby skórka zaczęła odchodzić od orzechów. Następnie orzechy przełożyć do słoika, zakręcić i potrząsać mocno przez 1 minutę (w ten sposób skórka odejdzie od orzechów).
Oczyszczone orzechy przełożyć do malaksera i miksować, z przerwami, do dokładnego rozdrobnienia, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej ksylitolu.
Gotowe churros podawać z domowym kremem czekoladowym.
SMACZNEGO 😉
Brak komentarzy