Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

16.9.2020 churros churrosy ciastka deser domowa nutella domowe ciasto domowe wypieki domowy krem czekoladowy nutella podwieczorek

Pieczone churros z domową nutellą

Churrosy z nutellą to coś wspaniałego! Zdaję sobie sprawę, że klasyczne churros nie są zdrowe – ciasto smażone na głębokim tłuszczu i do tego nutella 😮 Niestety, zakochałam się w churros w momencie, kiedy je pierwszy raz spróbowałam. Wiedząc, że nie jest to wartościowy (patrząc pod kątem wartości odżywczych) produkt, postanowiłam zrobić trochę zdrowszą wersję churros z domowym kremem czekoladowym.

Pieczone churrosy z domową nutellą z orzechów laskowych przeszły moje najśmielsze oczekiwania, ponieważ są po prostu przepyszne! Mąż był zachwycony! Poza tym, mąka owsiana, pieczenie zamiast smażenia i orzechy laskowe z daktylami zamiast oleju palmowego w domowej nutelli zdecydowanie przemawia za wyborem domowej wersji.

Przepis wcale nie jest skomplikowany, dlatego zachęcam, żebyś zrobił/a to sam w domu. Na pewno nie będziesz żałować!

Składniki na 6 porcji:

CIASTO:

  • 150 g mąki owsianej (mogą być drobno zmielone płatki owsiane),
  • 50 g mąki pszennej, tortowej,
  • 3 – 4 łyżki ksylitolu (można użyć innego słodzidła),
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 250 g wody,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 3 jaja.

DOMOWA NUTELLA:

  • 100 g orzechów laskowych, obranych ze skórki,
  • 6 namoczonych wcześniej daktyli,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • 1 – 2 łyżeczki ksylitolu,
  • 1/4 szklanki mleka owsianego (można użyć innego roślinnego lub krowiego).

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C, góra – dół, bez termoobiegu.

Ksylitol zmiksować z cynamonem na puder, odstawić. Do rondelka wlać wodę i masło klarowane, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać mąkę owsianą i pszenną, szczyptę soli i cały czas mieszać. Cały czas mieszając, stopniowo dodawać jajka i przygotowany wcześniej puder z ksylitolu i cynamonu. Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą szprycy wyciskać ok. 10 cm churrosy na papier do pieczenia, zachować ok. 1 – 1,5 cm odstępy. Wstawić d piekarnika na ok. 15 – 20 minut, do zarumienienia.

DOMOWA NUTELLA:

Orzechy laskowe podprażyć przez 3 – 5 minut na suchej patelni, tak, żeby skórka zaczęła odchodzić od orzechów. Następnie orzechy przełożyć do słoika, zakręcić i potrząsać mocno przez 1 minutę (w ten sposób skórka odejdzie od orzechów).

Oczyszczone orzechy przełożyć do malaksera i miksować, z przerwami, do dokładnego rozdrobnienia, dodać pozostałe składniki i całość zmiksować na gładki krem. W razie potrzeby dodać więcej ksylitolu.

Gotowe churros podawać z domowym kremem czekoladowym.

SMACZNEGO 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ