17.4.2020 ciasteczka ciastka ciastka owsiane czekolada deser pieguski Płatki owsiane
Pieguski, czyli ciastka owsiane z czekoladą
Lubicie ciastka pieguski? Dziś mam dla Was zdrowszą wersję – pieguski, czyli ciastka owsiane z czekoladą. Proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Świetny pomysł na zdrowy deser. Zapraszam do przepisu.
Składniki (na 13 sztuk):
- 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/4 szklanki mleka owsianego (można zastosować inne),
- 3 łyżki oleju kokosowego/ masła klarowanego,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70%),
- szczypta soli.
Przygotowanie:
W rondelku mleko roślinne połączyć z olejem kokosowym/ masłem klarowanym, ostudzić.
Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Mąkę owsianą, sodę, ksylitol, sól himalajską i czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę połączyć i wymieszać w misce. Następnie, dodać mokre składniki. Całość dokładnie wymieszać.
Z uzyskanej masy formować kuleczki, wyłożyć je na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem, zachować większe odległości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (bez termoobiegu)przez ok. 20 – 25 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Smacznego!
Brak komentarzy