Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

17.4.2020 ciasteczka ciastka ciastka owsiane czekolada deser pieguski Płatki owsiane

Pieguski, czyli ciastka owsiane z czekoladą

Lubicie ciastka pieguski? Dziś mam dla Was zdrowszą wersję – pieguski, czyli ciastka owsiane z czekoladą. Proste w przygotowaniu i pyszne w smaku. Świetny pomysł na zdrowy deser. Zapraszam do przepisu.

Składniki (na 13 sztuk):

  • 1 3/4 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki mleka owsianego (można zastosować inne),
  • 3 łyżki oleju kokosowego/ masła klarowanego,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70%),
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

W rondelku mleko roślinne połączyć z olejem kokosowym/ masłem klarowanym, ostudzić.

Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Mąkę owsianą, sodę, ksylitol, sól himalajską i czekoladę pokrojoną w małą kosteczkę połączyć i wymieszać w misce. Następnie, dodać mokre składniki. Całość dokładnie wymieszać.

Z uzyskanej masy formować kuleczki, wyłożyć je na przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem, zachować większe odległości.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (bez termoobiegu)przez ok. 20 – 25 minut, w zależności od wielkości ciastek.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ