Placki z batatów
Dziś propozycja dla fanów placków ziemniaczanych. W trochę innej odsłonie: zamiast tradycyjnych ziemniaków – bataty, w towarzystwie łososia. Ten duet świetnie smakuje, sprawdźcie sami 🙂
Składniki:
- 2 bataty,
- 2 jaja wiejskie,
- 6 pieczarek,
- 2 średnie marchewki,
- 1 cebula czerwona (ok. 105 g),
- 1 cukinia zielona,
- 2 łyżki mąki gryczanej,
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
- 1 łyżka kurkumy,
- papryka słodka, chili, pieprz, sól himalajska,
- chrzan,
- olej kokosowy/ masła klarowanego (do smażenia).
Przygotowanie:
Pieczarki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Bataty, cukinię, marchew, cebulę zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać mąkę, pieczarki i jaja. Przyprawić (wedle upodobań). Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy. Łyżką stołową nakładać ciasto na patelnię. Smażyć placki z dwóch stron. Usmażone placki podawać z łososiem (dzikim), chrzanem i szczypiorkiem (można dodać rzeżuchę).
SMACZNEGO!
Brak komentarzy