Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

8.5.2017 Bataty łosoś placki

Placki z batatów

Dziś propozycja dla fanów placków ziemniaczanych. W trochę innej odsłonie: zamiast tradycyjnych ziemniaków – bataty, w towarzystwie łososia. Ten duet świetnie smakuje, sprawdźcie sami 🙂

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 2 jaja wiejskie,
  • 6 pieczarek,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 cebula czerwona (ok. 105 g),
  • 1 cukinia zielona,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • papryka słodka, chili, pieprz, sól himalajska,
  • chrzan,
  • olej kokosowy/ masła klarowanego (do smażenia).

Przygotowanie:

Pieczarki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju kokosowym. Bataty, cukinię, marchew, cebulę zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać mąkę, pieczarki i jaja. Przyprawić (wedle upodobań). Całość zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Na rozgrzanej patelni rozpuścić olej kokosowy. Łyżką stołową nakładać ciasto na patelnię. Smażyć placki z dwóch stron. Usmażone placki podawać z łososiem (dzikim), chrzanem i szczypiorkiem (można dodać rzeżuchę).

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ