Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

10.10.2016 chia kokos ptasie mleczko

Ptasie mleczko z chia

Ptasie mleczko należy do tych łakoci, którym nie potrafię się oprzeć. Otwierając opakowanie wiem z góry, że na jednej sztuce się nie skończy.

Ze względu na swoją profesję, postanowiłam znaleźć zdrowszą alternatywę tych specjałów. Znalazłam przepis na kokosowe ptasie mleczko : KOKOS + Ptasie mleczko?

To coś zdecydowanie dla mnie!

Ptasie mleczko z chia wyszło bardzo smaczne, delikatne, zachwycająco pachnące kokosem.

Myślę, że ta zdrowsza wersja ptasiego mleczka na stałe zagości w mojej kuchni.


Składniki:

BIAŁA MASA:

  • 1 mleczko kokosowe (400 ml),
  • 3 łyżeczki nasion chia,
  • 1 łyżka cukru kokosowego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 laska wanilii (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego nierafinowanego,
  • 1 1/2 łyżki agaru.

CZEKOLADA:

  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka ksylitolu.

Przygotowanie:

Mleczko wlewamy do rondleka, dodajemy nasiona chia, podgrzewamy. Gdy mleczko kokosowe będzie płynne dodajemy ksylitol, cukier kokosowy agar, gotujemy ok. 10 min. cały czas mieszając. Małą formę wykładamy papierem, wlewamy białą masę, górę posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Składniki na czekoladę mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji. Wykładamy i rozprowadzamy na wcześniej przygotowanym ptasim mleczku. Całość wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Gotowe ptasie mleczko kroimy na jednakowe kostki.

Następnie delektujemy się smakiem 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ