Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

16.6.2020 owies quiche szparagi

Quiche ze szparagami

Quiche – niebanalna i smaczna. Bardzo fajny pomysł na obiad czy kolację. I do tego szparagi…mniam 😉

Składniki (forma 22 cm średnicy):

CIASTO:

  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 50 g wody,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej.

NADZIENIE:

  • 80 g sera parmezan,
  • 300 g zielonych szparagów,
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej, w plastrach,
  • jogurt naturalny (150 g),
  • 2 jaja,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

CIASTO:

Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. W misce połączyć mąkę, masło klarowane, wodę i sól, wyrabiać ok. 1 minutę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, formę oblepić ciastem, razem z brzegami. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.

NADZIENIE:

Ser zetrzeć na małych oczkach tarki lub rozdrobnić za pomocą malaksera, odstawić. Szparagi przekroić na pół, usunąć twarde końcówki. Gotować na parze ok. 10 minut, następnie odstawić do ostudzenia.

Na podpieczonym spodzie równomiernie rozłożyć 1/2 rozdrobnionego sera. W plaster szynki zawijać po 2 szparagi i układać na wierzch ciasta. Całość posypać pozostałym serem.

W misce połączyć jogurt, jaja, sól i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Uzyskaną masą polać powierzchnię ciasta.

Piec około 30 – 35 minut.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ