Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

11.12.2020 cieciorka Dynia kolacja sałatka wege wegetariańskie

Sałatka z pieczoną dynią i ciecierzycą

Dziś mam dla Was coś wyjątkowego❤️🔥🔥🔥
Moją ulubioną a sałatkę z pieczoną dynią i cieciorką🤤 To coś naprawdę wyjątkowego!
Koniecznie wypróbujcie przepis📝💪

Składniki na 1 porcję:

👉 1/2 awokado 🥑,
👉 4 plastry dyni (grubość ok. 0,5 cm),
👉 3 łyżki ugotowanej lub konserwowej cieciorki,
👉 Garść rukoli lub roszponki🌱,
👉 Kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie),
👉 Ser feta typu greckiego 🧀,
👉 Przyprawy (u mnie sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, zioła prowansalskie, kurkuma),
👉 Ząbek czosnku,
👉 2 łyżki oliwy z oliwek,
👉 Łyżeczka octu balsamicznego.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Papier skropić oliwą. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać w miseczce z ulubionymi przyprawami i oliwą. Następnie do marynaty wrzucić cieciorkę, całość dokładnie wymieszać. Plastry dyni przyprawić i ułożyć na przygotowanej wcześniej blaszce razem z ciecierzycą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 – 25 minut, do czasu aż dynia będzie miękka. Na talerz wyłożyć rukolę i kilka listków bazylii, dodać kawałki awokado, upieczoną dynię i pokruszony ser feta, a na koniec upieczoną ciecierzycę. Całość skropić oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego😁😁😁

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ