Sandacz z pesto z bazylii
Dziś propozycja na pyszny posiłek w 30 minut.
Składniki:
- filet z ryby (u mnie sandacz),
- szczypta soli, pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili, kurkumy,
PESTO:
- 80 g sera parmezan,
- 1 ząbek czosnku,
- 30 g orzeszków pinii (można je zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi),
- szczypta soli himalajskiej,
- 150 g oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 spore garści liści bazylii.
PRZYGOTOWANIE:
- Rybę przyprawić, można ostawić na 1 godzinę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 – 25 minut.
- W międzyczasie przygotować pesto. Ser pokroić w kostkę, wrzucić do malaksera i rozdrobnić (lub zetrzeć na małych oczkach tarki).
- Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładko.
- Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać pesto. Można podawać z sałatą z pomidorami.
Gotowe 🙂
Brak komentarzy