Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

24.5.2019 Pesto Ryba

Sandacz z pesto z bazylii

Dziś propozycja na pyszny posiłek w 30 minut.

Składniki:

  • filet z ryby (u mnie sandacz),
  • szczypta soli, pieprzu, czosnku niedźwiedziego, chili, kurkumy,

PESTO:

  • 80 g sera parmezan,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 30 g orzeszków pinii (można je zastąpić orzechami włoskimi lub laskowymi),
  • szczypta soli himalajskiej,
  • 150 g oliwy z oliwek extra virgin,
  • 2 spore garści liści bazylii.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Rybę przyprawić, można ostawić na 1 godzinę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 – 25 minut.
  2. W międzyczasie przygotować pesto. Ser pokroić w kostkę, wrzucić do malaksera i rozdrobnić (lub zetrzeć na małych oczkach tarki).
  3. Wszystkie składniki połączyć i zmiksować na gładko.
  4. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać pesto. Można podawać z sałatą z pomidorami.

Gotowe 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ