Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

2.4.2021

Serniczek z mango

Dziś mam dla Was namiastkę lata😊
Pyszny, orzeźwiający sernik z mango, świetnie sprawdzi się na nadchodzące święta😁
Biszkopt przygotowałam z mąki z ciecierzycy😉

Biszkopt:

  •  3 łyżki mąki z ciecierzycy
  •  3 jaja
  •  łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki gorącej wody
  •  szczypta soli.

Masa serowa:

  • 750 g sera twarogowego półtłustego
  • 3 jaja
  • 80 g ksylitolu (do smaku)
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 450 g pulpy z mango.

Dodatki:

  • gorzka czekolada
  • truskawki…😬😉🍓

Przygotowanie:

Przygotuj formę o średnicy 24 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i spryskaj masłem klarowanym. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj ksylitol w dwóch częściach ciągle ubijając. Żółtka wymieszaj z gorącą wodą, dodaj do białek całość, krótko mieszając. Mąki przesiej i wymieszaj, dodaj do masy jajecznej. Przełóż do tortownicy i piecz w piekarniku w 175 stopniach C przez 35 minut (do suchego patyczka).
Wszystkie składniki na masę serową wymieszaj i zmiksuj dokładnie do uzyskania gładkiej konsystencji. Wlej masę do tortownicy na wcześniej upieczony biszkopt i piecz w temp. 160 stopni C przez godzinę. Zostaw do wystudzenia w piekarniku. Sernik udekoruj owocami i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Smacznego 🙂🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ