11.12.2020 ciasto deser podwieczorek sernik słony karmel świeta
Sernik ze słonym karmelem
W piątek, piąteczek, piątunio przychodzę do Was z przepysznym sernikiem z dodatkiem słonego karmelu, oczywiście w zdrowszej wersji 🙃
Próbowaliście już słonego karmelu?
Jeśli nie, to konieczne spróbujcie – jest pyszny❤️
Od jakiegoś czasu w internecie kusiły mnie zdjęcia serników ze słonym karmelem, udekorowanych popcornem 🍿i w końcu postanowiłam wypróbować to połączenie 😁😁
Jak wyszło? Sami spróbujcie😉
Przepis na formę o średnicy 18 cm:
SPÓD:
👉80 g namoczonych wcześniej daktyli,
👉100 g mąki owsianej
👉Łyżka kakao,
👉50 g migdałów
👉Opcjonalnie, woda z moczenia daktyli
MASA SEROWA:
👉1kg twarogu sernikowego, mielonego
👉130 g ksylitolu (lub więcej wg preferencji)
👉150 g jogurtu naturalnego
👉2 łyżki skrobii lub budyniu waniliowego bez cukru
👉3 jaja
SŁONY KARMEL:
👉100 g daktyli suszonych (bez namaczania)
👉 2 łyżki masła orzechowego
👉Łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
👉¼ szklanki mleka roślinnego lub krowiego
👉2 szczypty soli himalajskiej
DO OZDOBY:
👉popcorn
Sposób przygotowania:
SPÓD: Migdały zmiel za pomocą blendera na mąkę, wszystkie składniki połącz i zmiksuj na gładko. Jeśli masa będzie zbyt sypka, dodaj trochę wody z moczenia daktyli. Przygotowaną wcześniej formę, wyłożoną papierem do pieczenia, wylep ciastem. Odstaw.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki połącz i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Masę serową wylej na przygotowany spód, wyrównaj i piecz przez ok. 55 – 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Pozostaw do wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
SŁONY KARMEL: Daktyle zmiksuj na drobno, następnie dodaj masło orzechowe i olej, zmiksuj ponownie. Na koniec dodaj mleko (w ilości zależnej od tego jaką konsystencję chcesz uzyskać).
Ostudzony sernik posmaruj na wierzchu słonym karmelem, na środku ułóż popcorn.
Gotowe 🙃
Brak komentarzy