15.3.2020 czekolada naleśnik OMLET pancake śniadanie
Śniadaniowy pancake
Dzisiejsze śniadanko. Pyszny pancake na słodko z płatków owsianych. Szybkie i proste danie w przygotowaniu 🙂 Świetna alternatywa dla tradycyjnych pszennych naleśników. Zapraszam do przepisu.
Wartość odżywcza (1 placek):
Energia: 519 kcal; białko 20 g; tłuszcz 28 g; węglowodany 62 g; błonnik 10 g
Składniki:
- 4 łyżki płatków owsianych górskich (4 łyżki),
- łyżeczka wiórków kokosowych (3 g),
- 1/2 małego banana,
- 1 jajko,
- łyżka ksylitolu,
- łyżeczka cynamonu mielonego,
- 50 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane),
- 1 kostka gorzkiej czekolady (min. 70%),
- łyżka masła orzechowego,
- masło klarowane do smażenia.
Przygotowanie:
Płatki owsiane z wiórkami kokosowymi zmiel za pomocą blendera na mąkę. Dodaj pozostałe składniki (poza czekolada i masłem orzechowym) i wszystko dokładnie zmiksuj na gładką masę. Patelnię z niewielką ilością masła klarowanego rozgrzej, wyłóż masę. Na wierzch zetrzyj czekoladę na małych oczkach tarki, smaż placek. Gotowy pancake posmaruj masłem orzechowym, dodaj kilka plasterków banana.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy