Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

6.9.2020 cukinia kolacja mozzarella ser mozzarella tarta tarta rustykalna

Tarta rustykalna z cukinią i serem mozzarella

Tarta rustykalna, tym razem wytrawna. Smaczna, świetnie nadająca się na wyjątkową kolację. Razem z domowymi chipsami (100% ziemniaka) stanowi świetny duet 😉

Składniki:

CIASTO:

  • 220 g płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka ziół prowansalskich,
  • szczypta soli.

NADZIENIE:

  • 1 średnia cukinia,
  • 1 opakowanie (kula) era mozzarella,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 jajko,
  • rukola.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksować dokładnie na mąkę. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).

W tym czasie przygotować nadzienie. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, ser mozzarella pokroić w plasterki. Plastry cukinii ułożyć na cieście, pomiędzy wkładając plastry sera. Posypać ziołami i pieprzem. Wierzch posmarować masą otrzymaną z roztrzepanego widelcem jaja. Brzegi ciasta zawinąć do środka.

Piec ok. 45 – 50 minut.

Na gotową tartę ułożyć rukolę.

Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ