6.9.2020 cukinia kolacja mozzarella ser mozzarella tarta tarta rustykalna
Tarta rustykalna z cukinią i serem mozzarella
Tarta rustykalna, tym razem wytrawna. Smaczna, świetnie nadająca się na wyjątkową kolację. Razem z domowymi chipsami (100% ziemniaka) stanowi świetny duet 😉
Składniki:
CIASTO:
- 220 g płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej,
- 100 g masła klarowanego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka ziół prowansalskich,
- szczypta soli.
NADZIENIE:
- 1 średnia cukinia,
- 1 opakowanie (kula) era mozzarella,
- szczypta pieprzu,
- 1 jajko,
- rukola.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiksować dokładnie na mąkę. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
W tym czasie przygotować nadzienie. Cukinię pokroić w cienkie półplasterki, ser mozzarella pokroić w plasterki. Plastry cukinii ułożyć na cieście, pomiędzy wkładając plastry sera. Posypać ziołami i pieprzem. Wierzch posmarować masą otrzymaną z roztrzepanego widelcem jaja. Brzegi ciasta zawinąć do środka.
Piec ok. 45 – 50 minut.
Na gotową tartę ułożyć rukolę.
Smacznego 😉
Brak komentarzy