Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

3.11.2021

Tarta rustykalna z jabłkami

Dawno nie dodawałam przepisu na ciasto, a skoro mamy jesień to warto sobie trochę ten zimny wrzesień osłodzić🥧

Ten kto lubi słodycze wie, że ciężko bez nich żyć. Oczywiście nie zachęcam do spożywania słodyczy, jednak jako naczelny słodyczożerca wiem, że ciężko całkowicie zrezygnować ze słodkości. Często po prostu jest to niemożliwe. Co to za życie, gdy ciągle myślisz o tym, żeby zjeść batonika lub kawałek ciasta, ale musisz sobie tego odmawiać.

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość – otóż wcale nie musisz.
Oczywiście możesz przygotowywać zdrowsze wersje słodyczy, jednak bywają momenty, gdy chcemy zjeść Nasz ulubiony baton i koniec. Ważne, żeby słodycze jeść uważnie, tzn. zastanowić się czy tak naprawdę w tym momencie potrzebujesz zjeść to ciastko czy nie. Więcej o uważnym jedzeniu dowiesz się z poradnika – słodycze na diecie. Poradnik będzie dostępny w przedsprzedaży razem z jadłospisami w PCOS i IO w przyszłym tygodniu.

Ok, wracajmy do tarty z jabłkami🍎

Łapcie przepis 😁

Składniki:

  • mąka orkiszowa jasna – 230 g,
  • 120 g masła klarowanego,
  • ksylitol – 3-4 łyżki,
  • ekstrakt Funky Flavors – 2 -3 krople (opcjonalnie),
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Nadzienie:

  • 3-4 małe jabłka,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu,
  • łyżka masła klarowanego,
  • łyżka ksylitolu.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej, do miski lub na stolnicę, połącz składniki i wyrabiaj do czasu, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto owiń w folię spożywczą i przełóż do zamrażalnika na 10 minut.
Jabłka obierz, pokrój w plastry i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym. Owoce oprósz cynamonem, rozmarynem i ksylitolem, smaż ok. 2 minuty z każdej strony.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrąg o średnicy ok. 32 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Oprósz cynamonem, dodaj jabłka i plastry obranej pomarańczy. Pozostały rant zawijaj do środka. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach C bez termoobiegu. Piecz ok. 20-30 minut. Gotowe ciasto ostudź i oprósz pudrem z ksylitolu lub erytrytolu.
Tartę możesz podawać z jogurtem z dodatkiem ekstraktu FF😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ