Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

2.9.2020 ciastodomowe ciastoowsiane deser krucheciasto morele owoce podwieczorek śliwki tarta

Tarta rustykalna z owocami

Ciasto kruche jest w czołówce moich ulubionych. Proste w wykonaniu, wychodzi zawsze i do tego smakuje fantastycznie. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie tarty rustykalnej z owocami na kruchym cieście z mąki owsianej 😉 Prawda, że wygląda pięknie? 😉

Składniki na 8 porcji:

CIASTO:

  • 220 g płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej,
  • 100 g masła klarowanego,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 15 g ksylitolu,
  • szczypta soli.

NADZIENIE:

  • 6 moreli,
  • 5 śliwek,
  • kilka malin.

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksować dokładnie na mąkę. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotować nadzienie. Owoce umyć, osuszyć. Morele i śliwki pozbawić pestek. Owoce (morele i śliwki) pokroić w piórka.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone owoce przełożyć na ciasto zostawiając ok. 1 cm margines ciasta. Na wierzch ułożyć kilka malin. Pozostawiony margines zawinąć do środka.

Piec ok. 45 – 50 minut.

Gotowe i wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem (u mnie z ksylitolu) lub polać czekoladą.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ