2.9.2020 ciastodomowe ciastoowsiane deser krucheciasto morele owoce podwieczorek śliwki tarta
Tarta rustykalna z owocami
Ciasto kruche jest w czołówce moich ulubionych. Proste w wykonaniu, wychodzi zawsze i do tego smakuje fantastycznie. Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie tarty rustykalnej z owocami na kruchym cieście z mąki owsianej 😉 Prawda, że wygląda pięknie? 😉
Składniki na 8 porcji:
CIASTO:
- 220 g płatków owsianych lub gotowej mąki owsianej,
- 100 g masła klarowanego,
- 1 jajko,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 15 g ksylitolu,
- szczypta soli.
NADZIENIE:
- 6 moreli,
- 5 śliwek,
- kilka malin.
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiksować dokładnie na mąkę. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie. Owoce umyć, osuszyć. Morele i śliwki pozbawić pestek. Owoce (morele i śliwki) pokroić w piórka.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone owoce przełożyć na ciasto zostawiając ok. 1 cm margines ciasta. Na wierzch ułożyć kilka malin. Pozostawiony margines zawinąć do środka.
Piec ok. 45 – 50 minut.
Gotowe i wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem (u mnie z ksylitolu) lub polać czekoladą.
Smacznego 😉
Brak komentarzy