Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

7.3.2021

Tarta z łososiem i brokułami

Dawno nie robiłam wytrawnej tarty, dlatego dziś rano sprawdziłam jakimi produktami dysponuję i improwizowałam 😉

Wyszła piękna i pyszna tarta, nadająca się na obiad lub kolację 🙂 Lubię przygotowywać tarty, ponieważ są proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą 🙂
A Wy, lubicie tarty? Wolicie te wytrawne czy na słodko? 😉

Składniki na formę o średnicy 24 cm:
SPÓD:

👉200 g mąki owsianej
👉20 g mąki ziemniaczanej
👉3 łyżki gęstego mleczka kokosowego
👉1/4 szklanki mleka owsianego (można użyć innego roślinnego lub krowiego)
👉1 jajko
👉łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżeczki pieprzu, szczypta soli himalajskiej

NADZIENIE:
👉1/2 brokuła
👉3 łyżki mleczka kokosowego
👉1/4 szklanki mleka owsianego
👉2 jaja
👉50 g wędzonego łososia
👉2 łyżki startego parmezanu
👉rozmaryn, wędzona papryka, pieprz, zioła prowansalskie

👉płatki migdałów do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagnieć. Zawiń w papier do pieczenia i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu). Gotowym ciastem wylep formę wyłożoną papierem do pieczenia. Spód ponakłuwaj widelcem, ciasto piecz przez 10 – 12 minut. Brokuły ugotuj w wodzie lub na parze. Wszystkie składniki (poza brokułami i łososiem) wymieszaj i wylej na podpieczony spód. Dodaj ugotowane różyczki brokuła i kawałki łososia. Piecz w temp. 180 stopni C przez 15 minut. Na koniec dodaj płatki migdałów (opcjonalnie).
Zamiast parmezanu można dodać pokruszony ser feta😁
Smacznego 😊🙃

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ