15.5.2018 burak ser kozi tarta
Tarta z pieczonymi burakami i serem kozim
Buraki z serem kozim to jedna z moich ulubionych połączeń. Tarta świetnie sprawdzi się na kolację oraz w formie lunchboxu w pracy 🙂
Składniki (6 – 8 porcji):
- 200g buraków,
- 1 łyżka oliwy z oliwek
NADZIENIE:
- 200 g sera twarogowego koziego,
- 100 g jogurtu typu grecki
- 1 jajko
- pieprz, sól himalajski
- 1 łyżka suszonego tymianku
- pestki dyni lub orzeszki piniowe (ok. 30 g)
CIASTO:
- 150 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki gryczanej,
125 g masła (może być klarowane), - 10 ml wody,
- 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska),
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego.
Przygotowanie:
Buraki umyć, osuszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Pokroić w ćwiartki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą. Piec 1 godzinę. Następnie ostudzić, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
Do malaksera wsypać mąkę, dodać kawałki masła, wodę, sól, jajko, zioła prowansalskie i pieprz, całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę i w papierze włożyć do lodówki na 10 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stp. C, formę (Ø 25 cm) do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić. Schłodzonym ciastem dokładnie i równomiernie wylepić dno i brzegi formy, następnie ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i przykryć czymś cięższym (np. nasionami roślin strączkowych lub spodem od okrągłej formy na ciasto). Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (góra – dół) i piec 10 – 15 min.
Składniki na nadzienie połączyć i zmiksować za pomocą blendera.
Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie, rozprowadzić równomiernie. Na wierzchu ułożyć plastry podpieczonych buraków. Całość piec ok. 35-40 min. w temperaturze 180 stopni C. Wierzch posypać orzechami piniowymi lub pestkami dyni.
Gotowe 🙂
Brak komentarzy