18.7.2020 ciasto deser mąka owsiana mascarpone podwieczorek tarta Truskawki
Tarta z truskawkami i mascarpone
Pyszne i sycące ciasto owsiano – orkiszowe z nadzieniem jogurtowym z mascarpone. Zdrowsza wersja tradycyjnej tarty z cukrem.
Składniki odżywcze 1 kawałka:
Energia 373 kcal; białko 6,8 g; tłuszcz 31,5 g; węglowodany 21,7 g; błonnik 1,4 g
Składniki na formę o średnicy 22 cm (ok. 10 kawałków):
CIASTO:
- 100 g mąki orkiszowej,
- 100 g płatków owsianych górskich,
- 15 g ksylitolu,
- 70 g masła klarowanego,
NADZIENIE:
- 2 opakowania sera mascarpone 500 g,
- 1 kubek jogurtu naturalnego,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- truskawki – 1 szklanka.
Przygotowanie:
Płatki zmiksować na mąkę. Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, zawinąć w papier do pieczenia i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, formę wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni C (bez termoobiegu). Gotowe ciasto odłożyć do ostudzenia.
Składniki na nadzienie dokładnie wymieszać, wyłożyć nim upieczone i ostudzone ciasto. Truskawki umyć, osuszyć i usunąć szypułki.Na wierzchu wyłożyć kawałki truskawek.
Brak komentarzy