15.3.2021
Tiramisu w słoiczkach
Dziś mam dla Was przepis na banalnie proste tiramisu w słoiczkach🥧
Deser ten przygotowałam na Dzień Mężczyzny, w związku z tym użyłam serka mascarpone, jednak jeśli chcecie przygotować wersję fit, możecie zamiast mascarpone użyć jogurtu skyr (już bez dodatku jogurtu naturalnego 😉
Przepis na 5 słoiczków o objętości 250 ml:
KREM:
👉2 opakowania serka mascarpone (500 g),
👉1/2 opakowania (75 g) jogurtu naturalnego (u mnie śmietankowy Maluty),
👉2 łyżki sosu powstałego z amaretto i espresso,
👉2 łyżki ksylitou (możesz dodać mniej lub więcej wg preferencji),
BISZKOPT:
👉3 duże jaja,
👉3 łyżki mąki owsianej
👉1 łyżka mąki ziemniaczanej
👉3 łyżki ksylitolu
👉3 łyżki gorącej wody,
👉szczypta soli himalajskiej
DODATKI:
👉łyżka groszków czekoladowych lub startej gorzkiej czekolady
👉łyżka kakao
👉60 ml amaretto
👉espresso (40 ml)
👉5 kostek gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj ksylitol, cały czas mieszając. Żółtka wymieszaj z gorącą wodą, dodaj do białek, całość krótko mieszając do połączenia składników. Obie mąki przesiej i wymieszaj, dodawaj stopniowo do masy jajecznej, cały czas mieszając. Przygotowaną masę wlej do tortownicy, rozprowadź równomiernie i piecz w temp 175 stopni C (bez termoobiegu) przez ok 35 minut (do suchego patyczka). Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Espresso wymieszaj z amaretto, odstaw.
Składniki na krem połącz i wymieszaj dokładnie.
Do słoiczków dodawaj kolejno:
👉kawałki upieczonego biszkoptu (będzie niski i lekko chrupiący) nasączonego sosem
👉kilka groszków czekoladowych
👉krem
👉kawałki upieczonego biszkoptu nasączonego sosem
👉kilka groszków czekoladowych
👉krem
👉kawałki upieczonego biszkoptu nasączonego sosem
👉krem
👉kakao
👉kostka czekolady
Gotowe 👌
Brak komentarzy