20.2.2020 pączki pieczone Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek...czas na pieczone pączki
Mamy Tłusty Czwartek, więc przyszedł czas na tłuste słodkości: faworki, pączki, donuty…W tym roku stwierdziłam, że zamiast tradycyjnego pączka przygotuję dla swojej rodzinki zdrowszą wersję tych słodkości. Proponuję Wam pączki z mąki orkiszowej, słodzone ksylitolem i bez smażenia. Pączki są delikatne, słodkie i proste w przygotowaniu. Naprawdę ciężko się im oprzeć 🙂 Jest to świetna propozycja dla osób, które źle znoszą zjedzenie tradycyjnego, smażonego pączka. Jeśli wolicie wersję bezglutenową, wystarczy zamienić mąkę orkiszową na kasztanową, owsianą bezglutenową lub gryczaną.
Wartość odżywcza 1 pieczonego pączka:
Energia: 139,5 kcal; białko 4 g; tłuszcz 4 g; węglowodany 27,6 g; błonnik 1 g
Wartość odżywcza 1 tradycyjnego pączka:
Energia 291 kcal; białko 5,3 g; tłuszcz 11 g; węglowodany 43,5 g; błonnik 1 g
Składniki (ok. 10 sztuk):
- 230 g mąki orkiszowej białej bio ,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- ¼ szklanki ksylitolu (można dodać więcej słodzidła),
- 1 jajko,
- ¼ szklanki masła klarowanego,
- 6 łyżek ciepłego mleka (u mnie ryżowe),
- 40 g świeżych drożdży,
- Konfitura do nadzienia (u mnie malinowa).
Przygotowanie:
Masło dokładnie rozcieramy z mąką. Drożdże, cukier i ksylitol rozpuszczamy w mleku roślinnym (mona użyć krowiego) i wlewamy do mąki. Wbijamy jajko , wyrabiamy całość na gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Następnie odrywamy ciasto po kawałeczku i za pomocą szklanki formujemy okrągły placek. Na środek wykładamy porcję nadzienia. Wszystkie boki sklejamy razem tworząc zgrabną kulkę. Pączki układamy złączeniem do dołu na wyłożonej blaszce. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w 180 stopni C (bez termoobiegu) przez około 10. Ostudzone pączki można oprószyć pudrem przygotowanym ze zmielonego ksylitolu.
Smacznego!
Brak komentarzy