28.2.2019 faworki
Tłusty czwartek - faworki gryczane
TŁUSTY CZWARTEK!
U mnie domowe faworki z mąki gryczanej 😁😁 Oczywiście tradycyjny 1 pączek też został zjedzony 🍩😉
A Wy ile już pączków zjedliście?
Składniki:
- 250 g mąki (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kasztanowej, 50 g mąki ryżowej),
- 2 jaja,
- 25 g oleju kokosowego nierafinowanego/ masła klarowanego,
- 20 g cukru pudru z ksylitolu,
- łyżeczka mleka kokosowego,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Do miski przekładam mąkę, jajka, mleko roślinne, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszam łyżką.
Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej kokosowy i nadal mieszam łyżką, tak żeby olej wchłonął się w ciasto.
Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto zawijam w papier do pieczenia i odkładam na około 30 minut.
Po 30 minutach:
Ciasto dzielę na dwie części, będzie łatwiej wałkować, ten kawałek, który nie wałkuję ponownie zawijam w papier, aby nie obsychał.
Ciasto kilka razy przerabiam, blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów.
Z rozwałkowanego ciasta wycinam faworki za pomocą noża o szerokości około 2 centymetrów.
Środek faworka nacinam nożem i przeplatam ciasto, biorę jeden koniec faworka i przeplatam przez środek nacięcia.
Tak uformowany faworek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie faworków:
Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.
Faworki piekę około 13 – 15 minut, długość pieczenia zależy jak grubo wywałkujemy ciasto.
Po upieczeniu i wystudzeniu faworki posypuję cukrem pudrem z ksylitolu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy