Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

28.2.2019 faworki

Tłusty czwartek - faworki gryczane

TŁUSTY CZWARTEK!
U mnie domowe faworki z mąki gryczanej  😁😁 Oczywiście tradycyjny 1 pączek też został zjedzony 🍩😉 
A Wy ile już pączków zjedliście?

Składniki:

  • 250 g mąki (100 g mąki gryczanej, 100 g mąki kasztanowej, 50 g mąki ryżowej),
  • 2 jaja,
  • 25 g oleju kokosowego nierafinowanego/ masła klarowanego,
  • 20 g cukru pudru z ksylitolu,
  •  łyżeczka mleka kokosowego,
  •   ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

Do miski przekładam mąkę, jajka, mleko roślinne, cukier puder, proszek do pieczenia, szczyptę soli i mieszam łyżką.

Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję olej kokosowy i nadal mieszam łyżką, tak żeby olej wchłonął się w ciasto.

Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam dłonią kilka minut, tak żeby stało się gładkie i elastyczne.

Wyrobione ciasto zawijam w papier do pieczenia i odkładam na około 30 minut.

Po 30 minutach:

Ciasto dzielę na dwie części, będzie łatwiej wałkować, ten kawałek, który nie wałkuję ponownie zawijam w papier, aby nie obsychał.

Ciasto kilka razy przerabiam, blat delikatnie posypuję mąką i rozwałkowuję na grubość około 2 milimetrów.

Z rozwałkowanego ciasta wycinam faworki za pomocą noża o szerokości około 2 centymetrów.

Środek faworka nacinam nożem i przeplatam ciasto, biorę jeden koniec faworka i przeplatam przez środek nacięcia.

Tak uformowany faworek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie faworków:

Blachę z faworkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Faworki piekę około 13 – 15 minut, długość pieczenia zależy jak grubo wywałkujemy ciasto.

Po upieczeniu i wystudzeniu faworki posypuję cukrem pudrem z ksylitolu.

SMACZNEGO!

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ