Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

2.7.2020 ciasto deser leśny mech szpinak tort tort urodzinowy

Tort leśny mech

Już jakiś czas temu na fanpage’u obiecałam Wam przepis na to ciasto. Tort przygotowałam na urodziny Męża 🙂 Zachęcam Was do wypróbowania przepisu, bo ciasto wyszło po prostu pyszne 🙂

Składniki na formę o średnicy 22 cm:

CIASTO ZE SZPINAKIEM:

  • 300 g świeżych liści szpinaku,
  •  3 jajka,
  •  ½ szklanka ksylitolu,
  •  ¾ szklanka masła klarowanego,
  •  2 szklanki mąki owsianej,
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia/ sody,
  •  kilka kropli soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Szpinak umyj pod bieżącą wodą i osusz, zmiksuj na gładką masę blenderem. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Jaja ubij na puszystą pianę wraz z ksylitolem. Wciąż ubijając wlej powoli masło klarowane, a następnie dodaj szpinak i sok z cytryny. Dokładnie zmiksuj i dodaj przesianą mąkę. Masa będzie dość gęsta, całość wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy (u mnie tortownica o średnicy 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 60 minut w temperaturze 170 st. C (do suchego patyczka).

BISZKOPT OWSIANY:

  • 4 jaja,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/3 szklanki masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • łyżka gorącej wody.

Sposób przygotowania:

Przygotuj tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smaruj). Nastawić piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu). Mąki wymieszaj i przesiej przez sito. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo ksylitol (możesz użyć innego słodzidła) i masło klarowane. Do żółtek dodaj gorącą wodę, wymieszaj, dodaj do piany i krótko miksuj.  Do ubitej piany dodaj stopniowo mąkę, całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt odstaw do wystudzenia.

MASA:

  • 2 opakowania sera mascarpone,
  • 1 kubeczek jogurtu śmietankowego (u mnie firmy Maluta),
  • ksylitol – do smaku.

Przygotowanie tortu:

Biszkopt szpinakowy przekrój na połowę. Jedną część rozkrusz. Na drugą część szpinakowego biszkoptu wyłóż 1/2 części masy, możesz dodać kilka świeżych owoców tj.: maliny, jeżyny, jagody czy borówki. Następnie na masę nałóż biszkopt owsiany. Wierzch wysmaruj drugą połową masy. Dodaj pokruszony biszkopt ze szpinakiem (tak, żeby utworzyć imitację mchu). Na koniec ciasto udekoruj świeżymi owocami.

Gotowe!

PS Tort ten nie jest dietetyczny, zawiera sporo kcal, jednak jest to zdecydowanie zdrowsza, równie pyszna,  alternatywa dla tradycyjnego tortu.

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ