Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

14.2.2021 ciasto deser tiramisu tort

Tort tiramisu

Czy jest tu ktoś, kto nie lubi tiramisu?? 😁🥧☕
Przedstawiam Wam przepis na torcik tiramisu, oczywiście na owsianym biszkopcie🙈

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm:

Składniki na 2 biszkopty:

👉 8 jaj
👉 szczypta soli
👉 8 łyżek mąki owsianej
👉 2 łyżki mąki ziemniaczanej
👉 2/3 szklanki masła klarowanego
👉 80 g ksylitolu
👉 2 łyżki gorącej wody

Do nasączenia biszkoptów:
👉 espresso (ok. 40 ml)
👉 likier amaretto (60 ml)

Krem:
👉 500 g serka mascarpone
👉 1 opakowanie jogurtu naturalnego gęstego (150 g)
👉 4-5 łyżek ksylitolu

👉 kakao do posypania.

Przygotowanie:

Przygotuj tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja piekłam oddzielnie 2 biszkopty. Na 1 biszkopt przypadają: 4 jaja, 4 łyżki mąki owsianej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki masła klarowanego i 40 g ksylitolu. Mąki wymieszaj i przesiej. Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli na pianę. Żółtka wymieszaj z łyżką gorącej wody, wymieszaj i dodaj do piany. Do ubitej piany dodawaj stopniowo ksylitol i masło klarowane, cały czas mieszając. Następnie, stopniowo dodawaj mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do formy. Każdą z porcji ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gotowe biszkopty odstaw do ostudzenia. Espresso wymieszaj z amaretto i gotowym płynem nasącz ostudzone biszkopty.
Mascarpone połącz z jogurtem i ksylitolem, wymieszaj do uzyskania jednorodnej masy. Biszkopt wysmaruj porcją kremu, przykryj kolejnym biszkoptem i wysmaruj go pozostałym kremem. Na koniec wierzch ciasta oprósz kakao.
Smacznego 😉💕

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ