10.10.2019 Bataty
Zupa krem z batata
Aromatyczna zupa krem z batata na bulionie grzybowym 🙂 Dlaczego warto jeść bataty pisałam tutaj.
Okres jesienno – zimowy to świetny czas na pożywne, rozgrzewające zupy. Zapraszam do przepisu 🙂
Bulion grzybowy:
- 2 litry wody,
- 100 g suszonych grzybów,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 małego selera korzeniowego,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie:
Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do małego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Marchewki, pietruszkę, seler obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Cebulę obierz z zewnętrznej brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem przez około 2 minuty. Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę. Dodaj wywar z suszonymi grzybami i gotuj na małym ogniu przez około 3-4 godziny. Na koniec wyłów warzywa i grzyby, gotowy wywar dopraw solą do smaku.
Zupa z batata:
- 3 średnie bataty,
- 2 marchewki,
- 2 małe ziemniaczki,
- cebula,
- kurkuma, pieprz.
Przygotowanie:
Warzywa obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do bulionu. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zmiksuj całość na gładko za pomocą blendera. Dodaj kurkumę, pieprz. Na talerzu zupę polej oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO 🙂
Brak komentarzy