Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

10.10.2019 Bataty

Zupa krem z batata

Aromatyczna zupa krem z batata na bulionie grzybowym 🙂 Dlaczego warto jeść bataty pisałam tutaj.
Okres jesienno – zimowy to świetny czas na pożywne, rozgrzewające zupy. Zapraszam do przepisu 🙂

Bulion grzybowy:

  • 2 litry wody,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/2 małego selera korzeniowego,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • szczypta soli himalajskiej.

Przygotowanie:

Suszone grzyby opłucz pod bieżącą chłodną wodą, włóż do małego garnka i zalej szklanką zimnej wody. Grzyby odstaw na kilka godzin lub na noc do namoczenia.
Marchewki, pietruszkę, seler obierz, opłucz i włóż do większego garnka. Warzywa zalej zimną wodą i zagotuj. Cebulę obierz z zewnętrznej brudnej części, przekrój na pół i opal nad palnikiem przez około 2 minuty. Do garnka dodaj przyprawy – liście laurowe, ziele angielskie oraz cebulę. Dodaj wywar z suszonymi grzybami i gotuj na małym ogniu przez około 3-4 godziny. Na koniec wyłów warzywa i grzyby, gotowy wywar dopraw solą do smaku.

Zupa z batata:

  • 3 średnie bataty,
  • 2 marchewki,
  • 2 małe ziemniaczki,
  • cebula,
  • kurkuma, pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa obierz, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój na kawałki i dodaj do bulionu. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości warzyw. Na koniec zmiksuj całość na gładko za pomocą blendera. Dodaj kurkumę, pieprz. Na talerzu zupę polej oliwą, dodaj posiekaną natkę pietruszki.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ