18.9.2020 koalcja obiad Pesto szynka parmeńska tarta tarta wytrawna
Dietetyczna tarta z zielonym pesto
Przepyszna tarta na „odchudzonym” spodzie owsianym z szynką parmeńską i zielonym pesto z bazylii.
Tą tartę po prostu trzeba spróbować 🙂
Składniki na formę o średnicy 22 cm:
CIASTO:
- 200 g mąki owsianej,
- 50 g mąki pszennej typ 750,
- 180 ml jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- 15 g oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli himalajskiej,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
NADZIENIE:
- 200 ml jogurtu naturalnego,
- 2 jaja,
- szczypta soli,
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
- 1 mały pomidor,
- 2 plastry szynki parmeńskiej,
- 1 łyżeczka startego sera parmezan.
- kilka listków bazylii,
- łyżka domowego pesto (przepis na pesto z bazylii znajdziesz tutaj).
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto połącz i zagniataj na jednolite ciasto. Masa powinna być elastyczna i nie powinna kleić się do rąk.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni C.
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na okrągły placek lub kawałkami ciasta wylep równomiernie formę. Spód ponakłuwaj widelcem. Tak przygotowaną formę z ciastem włóż do piekarnika, piecz ok. 15 min.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Jogurt, jaja, przeciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie i starty parmezan połącz i wymieszaj dokładnie. Masę wylej na wcześniej upieczony spód, rozprowadź równomiernie. Następnie dodaj listki bazylii, plastry pomidora i zwinięte w rulon plastry szynki. Tak przygotowaną tartę włóż do piekarnika i piecz ok. 20 – 30 minut.
Na gotową tartę wyłóż kleksy domowego pesto.
Smacznego 😉
Brak komentarzy