Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

8.12.2019 Dynia tarta

Tarta z nadzieniem dyniowym

Dynia – poza wieloma właściwościami zdrowotnymi, o których pisałam tutaj ma tę zaletę, że w kuchni można z niej zrobić chyba wszystko, m.in. bułeczki, tartę, pudding, budyń, różnego rodzaju ciasta, kopytka itp.

Dziś postanowiłam zrobić tartę z nadzieniem dyniowym. Wyszła fantastycznie, już sam zapach powodował, że leciała ślinka 🙂 Tarta jest delikatna, ale nie mdła w smaku. Świetnie sprawdzi się jako II śniadanie do pracy lub kolację.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 120 g mąki gryczanej (można użyć innego rodzaju mąki),
  • 110 g mąki ryżowej,
  • 20 g mąki żytniej,
  • 150 g masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 400 g obranej dyni Hokkaido,
  • 150 g pora (białej części), pokrojonego w plastry,
  • 80 g masła klarowanego lub oleju kokosowego,
  • łyżeczka soli himalajskiej,
  •  1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego,
  • 1/3 łyżeczki chili, mielonego,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 70 g mleczka kokosowego,
  • 1 jajko,
  • starty parmezan.

Przygotowanie:

Składniki na ciasto połączyć, dokładnie wymieszać ugniatając. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić w lodówce na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrojonego pora poddusić na 40 g masła klarowanego/ oleju kokosowego. Przełożyć do miseczki i odstawić. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Dodać resztę masła klarowanego/ oleju kokosowego i przyprawy, całość dusić ok. 3 minuty. Następnie dodać mleczko kokosowe i jajko, całość dokładnie wymieszać.

Ciasto wyjąć z lodówki, formę (Ø 25 cm) do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem dokładnie i równomiernie wylepić dno i brzegi formy, następnie ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stp. C przez 15 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, dodać nadzienie z dyni, podduszony por. Na wierzch oprószyć startym parmezanem. Piec w temp. 200 stp. C przez ok. 20 minut.

SMACZNEGO 🙂

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ