Tarta z nadzieniem dyniowym
Dynia – poza wieloma właściwościami zdrowotnymi, o których pisałam tutaj ma tę zaletę, że w kuchni można z niej zrobić chyba wszystko, m.in. bułeczki, tartę, pudding, budyń, różnego rodzaju ciasta, kopytka itp.
Dziś postanowiłam zrobić tartę z nadzieniem dyniowym. Wyszła fantastycznie, już sam zapach powodował, że leciała ślinka 🙂 Tarta jest delikatna, ale nie mdła w smaku. Świetnie sprawdzi się jako II śniadanie do pracy lub kolację.
Składniki:
Ciasto:
- 120 g mąki gryczanej (można użyć innego rodzaju mąki),
- 110 g mąki ryżowej,
- 20 g mąki żytniej,
- 150 g masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej,
- 1 jajko
Nadzienie:
- 400 g obranej dyni Hokkaido,
- 150 g pora (białej części), pokrojonego w plastry,
- 80 g masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- łyżeczka soli himalajskiej,
- 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu, mielonego,
- 1/3 łyżeczki chili, mielonego,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej,
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 70 g mleczka kokosowego,
- 1 jajko,
- starty parmezan.
Przygotowanie:
Składniki na ciasto połączyć, dokładnie wymieszać ugniatając. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w papier do pieczenia i pozostawić w lodówce na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrojonego pora poddusić na 40 g masła klarowanego/ oleju kokosowego. Przełożyć do miseczki i odstawić. Dynię zetrzeć na tarce o małych oczkach lub rozdrobnić w blenderze. Dodać resztę masła klarowanego/ oleju kokosowego i przyprawy, całość dusić ok. 3 minuty. Następnie dodać mleczko kokosowe i jajko, całość dokładnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki, formę (Ø 25 cm) do tarty wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem dokładnie i równomiernie wylepić dno i brzegi formy, następnie ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 200 stp. C przez 15 minut. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, dodać nadzienie z dyni, podduszony por. Na wierzch oprószyć startym parmezanem. Piec w temp. 200 stp. C przez ok. 20 minut.
SMACZNEGO 🙂
Brak komentarzy