31.5.2020 biszkopt biszkopt owsiany biszkopt z galaretką ciasto deser Truskawki
Biszkopt z truskawkami
Truskawki powoli zaczynają pojawiać się w sklepach czy na targowiskach. W związku z tym, nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności i postanowiłam przygotować biszkopt z galaretką i truskawkami – jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa…mniam!
Biszkopt przygotowałam według tego samego przepisu co ciasto z musem z mango.
Składniki:
BISZKOPT OWSIANY:
- 4 jaja,
- 4 łyżki mąki owsianej,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 1/3 szklanki masła klarowanego,
- szczypta soli,
- łyżka gorącej wody.
Przygotowanie:
Przygotować tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smarować). Nastawić piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu). Mąki wymieszać i przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany, cały czas mieszając, dodać stopniowo ksylitol (można użyć innego słodzidła) i masło klarowane. Do żółtek dodać gorącą wodę, wymieszać, dodać do piany i krótko miksować. Do ubitej piany dodać stopniowo mąkę, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia (cały czas pozostawić w formie).
GALARETKA TRUSKAWKOWA:
- 300 g truskawek,
- kilka truskawek do wyłożenia na wierzch biszkoptu,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- łyżeczka soku z cytryny.
Przygotowanie:
Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki i zmiksować owoce na gładki mus. Dodać ksylitol i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 1/3 musu podgrzać w rondelku, dodać 2 łyżki gorącej wody i żelatynę – dokładnie wymieszać. Podgrzany mus z rozpuszczoną żelatyną dodać do pozostałej części. Całość razem dokładnie wymieszać. Na ostudzony biszkopt wyłożyć świeże truskawki, następnie równomiernie rozprowadzić mus. Wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.
Gotowe 😉
Brak komentarzy