Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

31.5.2020 biszkopt biszkopt owsiany biszkopt z galaretką ciasto deser Truskawki

Biszkopt z truskawkami

Truskawki powoli zaczynają pojawiać się w sklepach czy na targowiskach. W związku z tym, nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności i postanowiłam przygotować biszkopt z galaretką i truskawkami – jedno z moich ulubionych ciast z dzieciństwa…mniam!

Biszkopt przygotowałam według tego samego przepisu co ciasto z musem z mango.

Składniki:

BISZKOPT OWSIANY:

  • 4 jaja,
  • 4 łyżki mąki owsianej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/3 szklanki masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • łyżka gorącej wody.

Przygotowanie:

Przygotować tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem (tylko spód, boków nie smarować). Nastawić piekarnik na 170 stopni C (bez termoobiegu). Mąki wymieszać i przesiać. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Do ubitej piany, cały czas mieszając, dodać stopniowo ksylitol (można użyć innego słodzidła) i masło klarowane. Do żółtek dodać gorącą wodę, wymieszać, dodać do piany i krótko miksować.  Do ubitej piany dodać stopniowo mąkę, całość dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut (do suchego patyczka). Gotowy biszkopt odstawić do wystudzenia (cały czas pozostawić w formie).

GALARETKA TRUSKAWKOWA:

  • 300 g truskawek,
  • kilka truskawek do wyłożenia na wierzch biszkoptu,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyć, odciąć szypułki i zmiksować owoce na gładki mus. Dodać ksylitol i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 1/3 musu podgrzać w rondelku, dodać 2 łyżki gorącej wody i żelatynę – dokładnie wymieszać. Podgrzany mus z rozpuszczoną żelatyną dodać do pozostałej części. Całość razem dokładnie wymieszać.  Na ostudzony biszkopt wyłożyć świeże truskawki, następnie równomiernie rozprowadzić mus. Wstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

Gotowe 😉

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ