24.12.2019 Dynia pierniczki pierniki świeta
Pierniczki z dyni
Kochani życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia 😊 smacznych potraw wigilijnych i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych 😁
PS. W tym roku w formie prezentów przygotowałam pierniczki z dyni. Miałam dość mało czasu na przygotowanie, jednak przepis jest prosty, a pierniczki robi się szybko, w podobnym tempie znikają ze stołu 🙂
Pierniczki są pyszne i mięciutkie.
PS. Przepis na ciasto ze zdjęcia znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki gryczanej (można użyć innej),
- 1/2 szklanki mąki ryżowej,
- szklanka ugotowanej na parze dyni,
- 1/2 szklanki ksylitolu (można użyć miodu),
- 1/2 szklanki masła klarowanego,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki przyprawy piernikowej.
PRZYPRAWA PIERNIKOWA:
- 2 łyżeczki cynamonu mielonego,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- łyżeczka goździków,
- 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 ziele angielskie,
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować za pomocą blendera.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto. Cienko wałkować i wykrawać kształty za pomocą foremek. Ułożyć na blaszce i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy