Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

24.12.2019 Dynia pierniczki pierniki świeta

Pierniczki z dyni

Kochani życzę Wam spokojnych, radosnych Świąt Bożego Narodzenia 😊 smacznych potraw wigilijnych i wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych 😁

PS. W tym roku w formie prezentów przygotowałam pierniczki z dyni. Miałam dość mało czasu na przygotowanie, jednak przepis jest prosty, a pierniczki robi się szybko, w podobnym tempie znikają ze stołu 🙂

Pierniczki są pyszne i mięciutkie.

PS. Przepis na ciasto ze zdjęcia znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki gryczanej (można użyć innej),
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej,
  • szklanka ugotowanej na parze dyni,
  • 1/2 szklanki ksylitolu (można użyć miodu),
  • 1/2 szklanki masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej.

PRZYPRAWA PIERNIKOWA:

  • 2 łyżeczki cynamonu mielonego,
  • łyżeczka mielonego imbiru,
  • łyżeczka goździków,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 ziele angielskie,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego,

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie zmiksować za pomocą blendera.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Zagnieść ciasto. Cienko wałkować i wykrawać kształty za pomocą foremek. Ułożyć na blaszce i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

SMACZNEGO!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ