Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Przepis

Zdjęcie w nagłówku przepisu

7.9.2020 domowe chipsy imbir kolacja krem marchew rozgrzewające śniadanie zupa

Zupa krem z marchwi i soczewicy z domowymi chipsami

Wieczory robią się coraz chłodniejsze, coraz częściej czuć powiew jesiennego wiatru, dlatego Nasz sposób odżywiania też powoli zmienia się ze spożywania orzeźwiających potraw z surowych produktów w kierunku gotowanych potraw rozgrzewających.

Fantastycznym pomysłem na II śniadanie, obiad czy kolację jest rozgrzewająca zupa z marchwią, imbirem i soczewicą. Dodanie do zupy chrupiących ziemniaczanych chipsów sprawia, że potrawa ta jest prawdziwą ucztą dla podniebienia 😉

Zapraszam do przepisu.

Składniki:

BULION DROBIOWY:

  • porcja rosołowa z kurczaka / indyka, można też zastosować kurze łapki 😉
  • 2 obrane ząbki czosnku,
  • 3 marchewki pokrojone na kawałki,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 – 3 ziarenka czarnego pieprzu,
  • kilka kropli soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Umieścić wszystkie składniki (poza warzywami) w garnku i zalać wodą ( 1 – 1,5 litra). Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować przez min. 4 godziny na małym ogniu. Godzinę przed zakończeniem dodać warzywa. Bulion przecedzić przez sito o drobnych oczkach.

ZUPA:

  • 120 g czerwonej soczewicy,
  • 50 g cebuli,
  • 10 g imbiru świeżego,
  • 40 g masła klarowanego,
  • 500 g marchewki,
  • 30 g passaty pomidorowej/ przecieru pomidorowego,
  • domowy bulion drobiowy – 500 ml,
  • łyżeczka soli himalajskiej,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • domowe chipsy (przepis na chipsy znajdziecie tutaj).

Sposób przygotowania:

Soczewicę opłukać pod bieżącą wodą. Przygotować bulion drobiowy.

Cebulę pokroić w kostkę, dodać obrany i pokrojony imbir. Do garnka dodać masło klarowane, podgrzać, dodać posiekaną cebulę i imbir, całość podduszać ok. 3 – 4 minuty. Następnie dodać pokrojoną w kosteczkę lub startą na tarce marchew, dusić ok. 5 – 7 minut. Do garnka wlać bulion, dodać soczewicę, passatę, sól, pieprz i gotować całość ok. 15 – 20 minut.

Następnie zupę zmiksować za pomocą blendera na gładki krem. Przyprawić tymiankiem, ostrożnie dodać jogurt, całość wymieszać. Podawać z domowymi chipsami 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ