Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Artykuł

Zdjęcie w nagłówku artykułu

2.9.2019 Bataty

Dlaczego warto jeść bataty?

  • Bulwy, uprawiane w Polsce, zawierają około 27% suchej masy, w tym: ok. 22% skrobi, 2,8% białka oraz ponad 2% cukrów (stąd ich słodkawy smak), ponadto dużo witaminy C (ok. 23 mg na 100 g),
  • 100 g bulw dostarcza ok. 112 kalorii,
  • odmiany o żółtym miąższu, zawierają znaczne ilości karotenów i karotenoidów, a ich koncentracja jest wyższa niż w dyni, brokułach czy szpinaku,
  • wartość odżywcza batatów jest o ok. 50% wyższa niż bulw ziemniaka,
  • dzięki zawartości witamin, takich jak: witamina C, prowitamina A, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, folacyna, cholina, α- i βtokoferol oraz witamina K,
  • bulwy batata mogą zapobiegać chorobom zwyrodnieniowym oczu,
  • słodkie ziemniaki posiadają właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne,
  • błonnik nierozpuszczalny, zawarty w bulwach batata, zapobiega występowaniu zaparć, uchyłkowatości, hemoroidów oraz otyłości. Z kolei błonnik rozpuszczalny pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL,
  • kwas chlorogenowy występujący w bulwie batata wykazuje działanie przeciwnowotworowe i antywirusowe, a kwas kawowy pomaga w zwalczaniu nowotworów oraz wirusa HIV,
  • barwniki takie jak luteina i zeaksantyna mogą zapobiegać miażdżycy, niektórym nowotworom oraz chorobom oczu,
  • witamina B6 zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, wylewów, depresji i bezsenności, zaś witamina C wzmacnia odporność, wspomaga gojenie się ran.

Czy wiesz, że…

  • Oprócz jadalnej bulwy korzeniowej batat ma również jadalne liście i pędy nadziemne. Z liści sporządza się napary, które są stosowane w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Liście batata zawierają liczne, niezbędne składniki mineralne i odżywcze, takie jak: Ca, P, Mg, Na, K, S, Fe, Cu, Zn, Mn, Al i Se. Są również bogate w białko, witaminy, a zwłaszcza w witaminy z grupy B i witaminę A.
  • Po pokrojeniu na plastry, wysuszeniu i zmieleniu z bulw batata otrzymuje się mąkę, która nadaje się do spożycia przez długi czas. Mąkę wykorzystuje się jako polepszacz ciasta w produkcji chleba i jako stabilizator w produkcji lodów.
  • Słodkie ziemniaki zawierające wysoką zawartość β-karotenu są stosowane do skutecznego zwalczania niedoboru witaminy A w Mozambiku i Ugandzie.

Bibliografia

  1. Hotz Ch., Loechl C., Lubowa A., Tumwine J.K., Ndeezi G., Masawi A., Baingana R., Carriquiry A., De Brauw A., Meenakshi J. V., Gilligan D.O. (2012). Introduction of beta-carotene-rich orange sweet potato in rural Uganda resulted in increased vitamin A intakes among children and women and improved vitamin A status among children. Journal of Nutrition, 142, 1871-1880.
  2. Krochmal – Marczak B., Sawicka B. Możliwości wykorzystania batata (Ipomoea batatas l. [lam]) w produkcji żywności funkcjonalnej. Polskie Towarzystwo Technologów Żywności, Kraków 2014.
  3. Lim S., Xu J., Kim J., Chen T-Y., Su X., Standard J., Wang W. Role of anthocyanin-enriched purple-fleshed sweet potato p40 in colorectal cancerprevention. Molecular Nutrition & Food Research, 2013, 57(11), 1908-1917.
  4. Ludvik B.H., Mahdjoobian K., Waldhaeusl W., Hofer A., Prager R., Kautzky-Willer A., Pacini G. (2002). The effect of Ipomoea batatas (Caiapo) on glucose metabolism and serum cholesterol in patients with type 2 diabetes. Diabetes Care, 25, 239-240.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ