5.1.2019 JARMUŻ
Dlaczego warto jeść jarmuż?
- obfituje w witaminę C, A, B1, B2, B6, E, foliany, niacynę,
- jest źródłem wapnia i potasu,
- zawiera kwercetynę i kamferol oraz karotenoidy – związki odpowiedzialne za silną aktywność przeciwutleniającą jarmużu,
- zawiera sulforafan (zmniejsza stany zapalne, jest aktywatorem proteiny Nrf2 – czynnika witalności i długowieczności, działa zabójczo na Helicobacter pylori, wykazuje działanie przeciwnowotworowe),
- jest źródłem luteiny (wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, reguluje ciśnienie krwi, chroni przed chorobami oczu, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych),
- zawarte w jarmużu luteina i zeaksantyna chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem,
- nie zawiera kwasu szczawiowego,
- regularne spożywanie jarmużu reguluje poziom cholesterolu oraz frakcji LDL i HDL.
Ze względu na zawarte w jarmużu goitrogeny często jest on wykluczany z diety osób z chorobami tarczycy. Pamiętajmy jednak, że nie trzeba całkowicie rezygnować z tak wartościowego produktu, nawet w przypadku niedoczynności. Gotowanie, pieczenie i proces fermentacji neutralizuje goitrogeny, dzięki czemu jarmuż może w tych postaciach być spożywany w niedoczynności tarczycy. Ponadto, pod wpływem pieczenia wzrasta aktywność przeciwutleniająca liści jarmużu!
SEZON na jarmuż trwa, dlatego korzystajmy z jego wartości odżywczych! ?
Na zdjęciu – przepyszne pesto z jarmużu z orzechami włoskimi❤️
Bibliografia
- Bąk – Sypień I.I., Karmańska A., Kubiak K., Karwowski B.T.: Aktywność przeciwutleniająca świeżego i termicznie przetworzonego zielonego i czerwonego jarmużu, Bromat. Chem. Toksykol. – L, 2017, 3, str. 246 – 251.
- Kałedkiewicz E., Lange E.: Znaczenie wybranych związków pochodzenia roślinnego w diecie zapobiegającej chorobom nowotworowym, „Postępy Fitoterapii” 1/2013, s. 42 – 47.
- Krochmal – Marczak B., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B.: Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism nr 1(3)/2017.
- Kwiatkowska E.: Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna, „Postępy Fitoterapii” 2/2010, s. 97 – 100.
- Zdrojewicz Z., Kosowski W., Stebnicki M.: Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, „Medycyna Rodzinna” 1/2016, s. 21 – 25.
Brak komentarzy