Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Artykuł

Zdjęcie w nagłówku artykułu

5.1.2019 JARMUŻ

Dlaczego warto jeść jarmuż?

  • obfituje w witaminę C, A, B1, B2, B6, E, foliany, niacynę,
  • jest źródłem wapnia i potasu,
  • zawiera kwercetynę i kamferol oraz karotenoidy – związki odpowiedzialne za silną aktywność przeciwutleniającą jarmużu,
  • zawiera sulforafan (zmniejsza stany zapalne, jest aktywatorem proteiny Nrf2 – czynnika witalności i długowieczności, działa zabójczo na Helicobacter pylori, wykazuje działanie przeciwnowotworowe),
  • jest źródłem luteiny (wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne, reguluje ciśnienie krwi, chroni przed chorobami oczu, zmniejsza ryzyko chorób neurodegeneracyjnych),
  • zawarte w jarmużu luteina i zeaksantyna chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem,
  • nie zawiera kwasu szczawiowego,
  • regularne spożywanie jarmużu reguluje poziom cholesterolu oraz frakcji LDL i HDL.

Ze względu na zawarte w jarmużu goitrogeny często jest on wykluczany z diety osób z chorobami tarczycy. Pamiętajmy jednak, że nie trzeba całkowicie rezygnować z tak wartościowego produktu, nawet w przypadku niedoczynności. Gotowanie, pieczenie i proces fermentacji neutralizuje goitrogeny, dzięki czemu jarmuż może w tych postaciach być spożywany w niedoczynności tarczycy. Ponadto, pod wpływem pieczenia wzrasta aktywność przeciwutleniająca liści jarmużu!
SEZON na jarmuż trwa, dlatego korzystajmy z jego wartości odżywczych! ?
Na zdjęciu – przepyszne pesto z jarmużu z orzechami włoskimi❤️

Bibliografia

  1. Bąk – Sypień I.I., Karmańska A., Kubiak K., Karwowski B.T.: Aktywność przeciwutleniająca świeżego i termicznie przetworzonego zielonego i czerwonego jarmużu, Bromat. Chem. Toksykol. – L, 2017, 3, str. 246 – 251.
  2. Kałedkiewicz E., Lange E.: Znaczenie wybranych związków pochodzenia roślinnego w diecie zapobiegającej chorobom nowotworowym, „Postępy Fitoterapii” 1/2013, s. 42 – 47.
  3. Krochmal – Marczak B., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B.: Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism nr 1(3)/2017.
  4. Kwiatkowska E.: Luteina – źródła w diecie i potencjalna rola prozdrowotna, „Postępy Fitoterapii” 2/2010, s. 97 – 100.
  5. Zdrojewicz Z., Kosowski W., Stebnicki M.: Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, „Medycyna Rodzinna” 1/2016, s. 21 – 25.

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ