8.3.2022 siemię lniane
Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Praktycznie każdy je zna, ale nie każdy stosuje. Większości z nas kojarzy się z niesmacznym żelikiem, który trzeba szybko przełknąć.
Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Siemię lniane to kolejny przykład super żywności, który warto włączyć do diety. Poniżej kilka argumentów ZA spożywaniem tego produktu:
- jest dobrym źródłem nierozpuszczalnego błonnika (czyszczącego nasze jelita niczym miotła) oraz frakcji rozpuszczalnej (sprzyjającej usuwaniu cholesterolu z kałem),
- zawiera lignany mające działanie antyoksydacyjne oraz będące fitoestrogenami (tzw. estrogenami roślinnymi).
- w 35 – 40% składa się z tłuszczu i tanowi jedno z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów omega – 3 w postaci kwasu alfa – linolenowego (ALA),
- dostarcza wysokiej jakości białka,
- znajdziemy w nim potas, magnez, żelazo, mangan i cynk oraz małą ilość sodu, a także witaminy z grupy B i witaminę K.
Siemię lniane może być wykorzystane z powodzeniem w:
- profilaktyce chorób układu krążenia (szczególnie u osób z zaburzeniami gospodarki lipidowej oraz z nadciśnieniem tętniczym),
- redukcji masy ciała (jako składnik zbilansowanej diety odchudzającej),
- u osób z insulinoopornością i w profilaktyce oraz leczeniu cukrzycy typu 2,
- zmniejszeniu ryzyka nowotworów,
- wyeliminowaniu zaparć (przyjmując siemię lniane należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu),
- łagodzeniu objawów menopauzy i osteoporozy.
Warto wybierać siemię w ziarnach, nieodtłuszczone i mielić na świeżo, bezpośrednio przed zastosowaniem.
Brak komentarzy