Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Artykuł

Zdjęcie w nagłówku artykułu

2.10.2019 dynia krem zupa

Dynia - dlaczego warto ją jeść?

Sezon na dynię trwa, dlatego warto korzystać z jej właściwości zdrowotnych 🙂

Dlaczego warto ją jeść? Oto kilka argumentów:

  • działa regenerująco i łagodząco na przewód pokarmowy i wątrobę,
  • zawiera karotenoidy, naturalne barwniki oraz polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające,
  • wykazuje właściwości regulujące poziom glukozy we krwi – obecne w dyni związki zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz mogą poprawiać funkcję wątroby i nasilać wykorzystanie glukozy,
  • nie można zapominać o pestkach dyni, gdyż są dobrym źródłem m.in.: cynku, magnezu, manganu, witamin z grupy B, witaminy A oraz E,
  • w pestkach dyni znajdziemy fitosterole regulujące poziom cholesterolu frakcji LDL,
  • nasiona dyni posiadają właściwości przeciwpasożytnicze, zawarta w nich kukurbitacyna paraliżuje układ nerwowy pasożytów oraz przyspiesza ich usuwanie z przewodu pokarmowego.

Na zdjęciu zupa kem z dyni na bazie domowego bulionu z kurczaka – idealny posiłek na deszczowe, wietrzne, jesienne dni🍂😁😁

Bibliografia

  1. Telesiński A., Płatkowski M., Jadczak D. „Właściwości przeciwutleniające owoców wybranych odmian dyni piżmowej (cucurbita moschata duch.)”  BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 2, str. 150 – 154.
  2. KulczyńskiB.,  Człapka-Matyasik  M.,  Gramza-Michałowska A. „Wartość żywieniowa dyni” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ