Dynia - dlaczego warto ją jeść?
Sezon na dynię trwa, dlatego warto korzystać z jej właściwości zdrowotnych 🙂
Dlaczego warto ją jeść? Oto kilka argumentów:
- działa regenerująco i łagodząco na przewód pokarmowy i wątrobę,
- zawiera karotenoidy, naturalne barwniki oraz polifenole, które wykazują działanie przeciwutleniające,
- wykazuje właściwości regulujące poziom glukozy we krwi – obecne w dyni związki zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz mogą poprawiać funkcję wątroby i nasilać wykorzystanie glukozy,
- nie można zapominać o pestkach dyni, gdyż są dobrym źródłem m.in.: cynku, magnezu, manganu, witamin z grupy B, witaminy A oraz E,
- w pestkach dyni znajdziemy fitosterole regulujące poziom cholesterolu frakcji LDL,
- nasiona dyni posiadają właściwości przeciwpasożytnicze, zawarta w nich kukurbitacyna paraliżuje układ nerwowy pasożytów oraz przyspiesza ich usuwanie z przewodu pokarmowego.
Na zdjęciu zupa kem z dyni na bazie domowego bulionu z kurczaka – idealny posiłek na deszczowe, wietrzne, jesienne dni🍂😁😁
Bibliografia
- Telesiński A., Płatkowski M., Jadczak D. „Właściwości przeciwutleniające owoców wybranych odmian dyni piżmowej (cucurbita moschata duch.)” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVII, 2014, 2, str. 150 – 154.
- KulczyńskiB., Człapka-Matyasik M., Gramza-Michałowska A. „Wartość żywieniowa dyni” BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701
Brak komentarzy