Strona korzysta z plików cookies w celach określonych w polityce prywatności i cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub uzyskiwania dostępu do cookies w Twojej przeglądarce.

OK
Logo

Smosarska

Zdjęcie w nagłówku strony

Artykuł

Zdjęcie w nagłówku artykułu

1.1.2020 choroba Dieta Hashimoto noedoczynność styl życia tarczyca

Kilka zasad, o których warto pamiętać w chorobie Hashimoto

Na początku kilka słów o tym, czym jest choroba Hashimoto.

Jest to przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, mówiąc prościej – sytuacja, gdy układ odpornościowy atakuje własne tkanki. W chorobie Hashimoto miejscem ataku jest tarczyca.

Dla poprawy zdrowia i samopoczucia w przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy, warto zastosować się do kilku zaleceń.
Jakie to wskazówki?

Oto 5 podstawowych zasad:

1. Usuń z diety CUKIER

Słodycze, pieczywo cukiernicze, wszystkie produkty posiadające w swoim składzie dodatek sacharozy, fruktozy, syropu glukozowo – fruktozowego powinny zostać wyeliminowane z diety. Są to najczęściej produkty wysoko przetworzone, obciążające układ immunologiczny, tarczycę i wątrobę. Królujący w jadłospisach współczesnego społeczeństwa cukier blokuje aktywność układu odpornościowego. Ponadto, cukier uzależnia, podnosi poziom trójglicerydów, zaburza gospodarkę hormonalną, sprzyjając insulinooporności i gromadzeniu tkanki tłuszczowej, inicjuje stan zapalny.
Wysokie spożycie przetworzonej żywności upośledza regenerację organizmu.

2. Wyeliminuj GLUTEN

Założeniem diety bezglutenowej nie jest zamiana produktów zawierających gluten na przetworzoną żywność z napisem „gluten free” (bułeczki, chleb, ciasteczka, płatki), lecz na te, które są naturalnie bezglutenowe. Kasza gryczana niepalona, jaglana, komosa ryżowa, amarantus, tapioka, kasztany jadalne, batat, topinambur – to naturalnie bezglutenowe, bardzo odżywcze źródła węglowodanów, które nie będą obciążać organizmu. Dieta ta powinna bazować na surowcach, a nie półproduktach, typu mieszanka chleba bezglutenowego. Gluten może wpływać negatywnie na jelita i powodować nadaktywność układu odpornościowego. Zastosowanie naturalnej diety bezglutenowej może przyczynić się do zmniejszenia nadmiernej stymulacji układu odpornościowego u osób z chorobą Hashimoto. Należy pamiętać, że przed wprowadzeniem diety bezglutenowej warto wykonać diagnostykę w kierunku celiakii, która występuje nawet 10 razy częściej u osób z chorobą Hashimoto w porównaniu do zdrowej populacji.

Pamiętajmy jednak, że nie zawsze istnieje potrzeba eliminacji glutenu. Warto obserwować swój organizm, gdyż być może wystarczy zamiana oczyszczonych,  pszennych produktów na żytnie, razowe.

3. Zrezygnuj z przemysłowego NABIAŁU

Mleko, jogurty, maślanki, kefiry znajdujące się na sklepowych półkach charakteryzują się nie najlepszą jakością, gdyż pochodzą od krów wysokoprodukcyjnych karmionych specjalnymi mieszankami pasz. Produkty fermentowane dostępne w sklepach często NIE zawierają w ogóle (lub w zbyt małej ilości) probiotycznych bakterii, które sprzyjają zachowaniu zdrowia. Ponadto, produkty te mogą zawierać hormon wzrostu i antybiotyki (pozostałości po hodowli krów przenikające do mleka), które upośledzają gospodarkę hormonalną człowieka. Tego typu żywność nie będzie służyła organizmowi. Spośród tej grupy najlepiej wybierać produkty jak najmniej przetworzone, bez zbędnych dodatków, niehomogenizowane i pochodzenia organicznego.

4. Zadbaj o swoje JELITA

Nie bez powodu mówi się, że „choroba zaczyna się od jelit”. Rzeczywiście, jeśli mamy problem z jelitami, to możemy zapomnieć o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Dieta współczesnego człowieka jest bardzo problematyczna dla naszych jelit. Przetworzona żywność (gotowe ciastka, torty, żywność typu fast food, zupki chińskie, parówki, konserwy itp.) obfituje w substancje dodatkowe, takie jak: aromaty, konserwanty, barwniki, obciążające i zaburzające funkcję jelit.
Warto zadbać o zdrowie jelit rezygnując z wysoko przetworzonej żywności, jedząc różnorodne warzywa i owoce, żywność fermentowaną i buliony.

5. Dbaj o SEN

Zbyt mała ilość snu to ogromny stres dla organizmu. W chorobie Hashimoto niezbędna jest regeneracja. Najlepiej organizm regeneruje się podczas snu, dlatego pamiętaj by spać min. 6 – 8 godzin dziennie (z naciskiem na 8 :).

Powyżej zostały przedstawione podstawowe zalecenia, które powinien zastosować każdy borykający się z chorobą Hashimoto. Temat leczenia Hashimoto jest znacznie obszerniejszy, natomiast stosując tych kilka zasad, już robisz duży krok w kierunku zdrowego odżywiania i regulacji funkcji układu odpornościowego.

 

Bibliografia

  1. Kapała A.: Zaburzenia snu w kontekście przemian cywilizacyjnych, Sztuka Leczenia 2014, nr 3-4 str. 35-44.
  2. Kawicka A., Regulska-Ilow B. : Metabolic disorders and nutritional status in autoimmune thyroid diseases. Postępy Hig. Med. Dośw., 2015 Jan 2; 69(0): 80-90.
  3. Kostiukow A., Rosołek M., Romanowski M., Ignaszak E., Samborski W.: Dieta jako istotny czynnik wspomagający leczenie choroby Hashimoto, Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL, Lublin 2018.
  4. Liontiris MI,  Mazokopakis EE.: A concise review of Hashimoto thyroiditis (HT) and the importance of iodine, selenium, vitamin D and gluten on the autoimmunity and dietary management of HT patients.Points that need more investigation. Hell J Nucl Med. 2017 Jan-Apr;20(1):51-56
  5. Ratajczak A.E., Moszak M., Grzymisławski M.: Zalecenia żywieniowe w niedoczynności tarczycy i chorobie Hashimoto, Piel Zdr Publ. 2017;7(4):305–311.
  6. Zakrzewska E., Zegan M., Michota – Katulska E.: Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto, CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 2, str. 117 – 127.

 

Dodaj komentarz

UMÓW WIZYTĘ